v. C A V I N O
Cavalier King Charles Spaniels

Een rashond , gezelschapshond bij uitstek.
arrow Home arrow Ras-Informatie donderdag, 07 december 2023  
 
Main Menu
Home
Nieuws
Ras-Informatie
Pups
Mijn Cavaliers
Historie
Cavalier- items - verzameling
Showresultaten
Fotoboek
Links
Contact
Ras-informatie PDF Afdrukken E-mail
donderdag 01 februari 2007

Rasinformatie:

Een cavalier, oftewel Cavalier King Charles Spaniel zoals die officieel heet, is een kleine hond , normaal lichaam met een bijzonder hoofd wat hem duidelijk  een cavalier maakt.  Zijn wat kortere, stevige neus met zijn aansprekende ogen en lange, hoog aangezette oren maken hem zo aansprekelijk. Vaak is hij van verre al herkenbaar aan zijn vrolijk kwispelende staart.

Niet zo klein zodat je je huisgenoot onder de voet loopt en niet te groot zodat hij ook makkelijk overal mee naar toe kan. Een hond waar je heerlijk mee de straat op kan en daar een grote aantrekkingskracht heeft.
                                          
Verzorging en opvoeding is niet moeilijk. Wel moet de vacht goed bijgehouden worden door regelmatig borstelen en kammen , ook om klitten te voorkomen. Doch je hoeft er niet voor naar een trimsalon.

Met zijn vrolijke en vrije karakter is het sportieve gezelschapshond. Kortom een hond geschikt voor alleenstaanden, gezinnen, ook met kinderen en ook heel bijzonder voor ouderen, die vaak een groot ras gehad hebben en wat kleiner willen..Onderstaande is de ideale rasbeschrijving, waarop gefokt dient te worden en ook in het showgebeuren op gekeurd wordt.

Om te mogen fokken zijn er regels van de rasvereniging , Raad van Beheer en overheid.

Officiele nederlandse vertaling van de Rasstandaard

Algemeen beeld:

Levendig, sierlijk en harmonieus; met zachte expressie.

Karakteristieke eigenschappen:
Sportief, aanhankelijk, beslist zonder angst.

Temperament:
Vrolijk, vriendelijk, niet agressief; geen enkele neiging tot nerveusheid.

Hoofd en schedel:
Schedel bijna vlak tussen de oren. Ondiepe stop. Lengte van de voorsnuit is ongeveer 1,5 inch= 3,8 cm. Zwarte neusspiegel met goed ontwikkelde neusgaten, zonder vleeskleurige aftekening. Voorsnuit naar de punt toe versmallend. Goed ontwikkelde niet bungelende lippen. Gezicht goed opgevuld onder de ogen. Elke neiging tot een smalle en spitse snuit is ongewenst.

Ogen:
Donker, groot en rond, maar niet puilend; goed uiteen geplaatst.

Oren:
Lang en hoog aangezet, met overvloedig behang.

Gebit:
Sterke kaken, met een perfect, regelmatig en kompleet schaargebit, d.w.z.: dat de boventanden sluitend over de ondertanden staan en recht in de kaken geplaatst zijn.

Hals:
Middelmatige lengte en licht gebogen.

Voorhand:
Middelmatige borstkas, goed teugliggende schouders; rechte benen van middelmatig bot.

Lichaam:
Korte lendenen met goede ribwelving. Horizontale rugbelijning.

Achterhand:
Benen van middelmatig zwaar bot; goed gehoekt in het kniegewircht. Geen neiging tot koehakkigheid of sikkelhakken.

Voeten:
Compact, met stevige voetkussens, van goede beharing voorzien.

Staart:
De lengte van de staart in harmonie met het lichaam, goed aangezet. Vrij en blij gedragen, maar nooit ver boven de rugbelijning.

Gangwerk/beweging:
Vrij lopend en elegant in beweging met veel stuwing vanuit de achterhand. De benen van voor en achter gezien parallel bewegend.

Vacht:
Lang, zijdeachtig en zonder krullen. Een lichte golving is toegestaan. Overvloedig bevederd. In het geheel vrij van trimmen.

Kleur:

De erkende kleuren zijn:
Black & Tan: ravenzwart met "tan"aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en benen en onder de staart. Het "tan"behoort helder te zijn. Witte aftekening is ongewenst.
Ruby: geheel diep rood gekleurd. Witte aftekening is ongewenst.
Blenheim: Diep kastanjekleurige aftekening, goed gebroken op een parelwitte ondergrond. De aftekening moet gelijkelijk op het hoofd verdeeld zijn en tussen de oren ruimte laten voor de zeer gewaardeerde ruitvormige vlek of "spot" (een uniek raskenmerk).
Tricolour: zwart en wit goed verdeeld en gebroken, met "tan"aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren,onder de staart en eventueel aan de binnenkant van de benen.

Maat:
Gewicht: van 5,4 tot 8,0 kg. Een kleine, goed in verhouding zijnde hond binnen de gestelde grenzen is wenselijk.

Fouten:
Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden gezien en de zwaarte, waarmee de fout aangerekend wordt, moet in verhouding staan tot zijn ernst.

Opmerking:
Reuen moeten twee volledig ingedaalde, duidelijk normale testikels in het scrotum hebben. 
 
terug omhoog
gemaakt door Rob Droppers